Erik Ingvert

Perspektiv 1.12 lank3 Blockerade vyer4 situationsplan5 plan6 detaljsektion

Titel: Västerbrorampen

Västerbrorampen är länken mellan nya Västerbroplan och Rålambshovsparken. Omväxlande om vartannat sluts miljön
runt dig av häckar och växtväggar, och omväxlande öppnas omgivningen ut mot specifika utsikter.

Rålambsvägen planeras bli en aktiverad del utav nya Marieberg. Vägen ned till Rålambshovsparken blir en 200 meter lång ramp,
med en lutning 1:10. Hur kan den vandringen bli intressant?
Häckar koncentrerar vyerna ut mot Västerbroplans utsikter. En urban nod i norr och lätt vattenutsikt söderut.
En skulptur i parken och ett vackert sparat träd ger också riktningar till rampen.

Tekniska detaljer:
Stödmurar: Där ramper på olika nivåer går parallellt eller möts, stöds den högre av gabioner:
nätboxar fyllda med sten. Gabionerna kan planteras i och blir efterhand gröna väggar.
Markbeläggning: Stora betongplattor täcker ramperna.

 

 

English:

 

 

Title: Västerbrorampen

Walking through Västerbrorampen the space changes between closing up to you, and opening up to the
surrounding park and the views. Linking the park of Rålambshovsparken with the square of Västerbroplan and
the planned new activities of Rålambsvägen it is an important addition in the new Marieberg.

Rålambsvägen is planned to be a well visited street with pedestrian focus.
Rålambshovsparken is one of Stockholms most used parks. Västerbrorampen is the link between the two.
Hight difference is 10 meters between Västerbroplan and the park. A ramps sloping 1:10 will be just over 200 m long including
resting steps. How could that long walk be interesting to go?
Hedges and structures in the ramp system concentrate the views, and create a changing landscape of openness and tighter spaces.
Views seen from Västerbroplan give directions on the site. Two strong viewpoints are an urban node to the north,
and a slight sea view to the south. There is also a concrete sculpture and old beautiful trees.

Technical details:
Supporting walls: Where ramps of different levels go along each other, the higher one is secured with gabions with stones.
Plants are attached to the gabions and will eventually give them a green layer.
Path material: Large concrete tiles cover the ramps.

 

 

For print: A1.pdf
Contact: erik_ingvert@hotmail.com

 

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/5/3/8/goingpublic.se/httpd.www/2013/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Comments are closed.